Playstation network használat/fizetés, Playstation Plus

tumblr. -re való átköltözésünk okán úgy döntöttünk, újra gondoljuk a Konnektor 5 évvel ezelőtti postját a PSN használat/fizetés témában. Átszabtuk, napra késszé tettük a bejegyzést.

Ez az információköteg azoknak a Playstation3 tulajdonosoknak akar szólni, akiknek van gépük, de szükségük lenne még infora a PSN használatával kapcsolatban, hogy kell fizetni, mire van szükségük ehhez, stb. A teljesen kezdőknek (hogy kell account-okat létrehozni, melyek a szempontok, stb) ajánlom a Playstation hivatalos, magyar oldalának végigolvasását, ahol az alapok egyértelműen ki vannak fejtve. Mindenekelőtt azt tudni kell, hogy bár itthonról lehet magyar accountot létrehozni (2012 -ben megtört a jég), de a magyar PSN store felhozatala, illetve árai nem túl kielégítőek. Tehát bármennyire is ellenkezik az elveimmel, azt kell mondjam, hogy mindenképpen javaslok egy UK/USA accountot is a magyar mellett. UK(angol) vagy USA accountot viszont nem triviális készíteni, illetve ott fizetni sem, erről szól majd az alábbi leírás. A magyar Store-nál minden egyértelmű, annak használatára nem térnék ki. Aki elakad, írjon nekünk.

Tehát a következő módokon vásárolhatunk a PSN Store-ról:

1., Hozzunk létre Angol vagy USA felhasználót. Találjunk ki egy nevet, majd UK felhasználóhoz a cím helyességéhez egy London Hotel, USA felhasználóhoz pedig pötyögjük be a google-be: “Delaware, Wilmington hotel”. Delaware államban ugyanis a sales tax (ÁFA) 0%. (a tippet köszönjük Giber Attila olvasónknak). Értelemszerűen töltsük ki a rublikákat, aztán jelentkezzünk be. Most tehát létrehoztuk az accountot, nézzük, hogy fogunk majd fizetni a tartalmakért. Két verzió van:

2a, Az egyszerűbb változat, hogy PSN kártyát vásárolunk, és arról töltünk fel pénzt. Ezt úgy kell elképzelni mint egy telefonos feltöltőkártyát, veszünk egy feltöltőkártyát, és azt feltöltve az accountunkra tudunk vásárolni. Vásárláshoz sok oldalt, konzolboltot lehet igénybe venni, mi őket ajánljuk. KATT! Kártyáról, PAYPAL használatával is fizethetünk, azonnal küldik a kódot e-mailban. Értelemszerűen USA feltöltőkártyát a USA Store-on, a UK feltöltőkártyát UK Store-on lehet használni. :D

2b, Másik lehetőség, hogy American Express Blue bankkártyát váltunk ki. Az AmEx fenntartása nem túl költséghatékony (persze lehet az is, de ebbe most nem mennék bele), de működik. Ezek után bármelyik címünkre regisztráljuk be, működni fog. Egy dologra figyeljünk, UK Store-ban az account és a bankkártya tulajdonosának a nevének egyeznie kell. Más bankkártyák működése 2010 tavaszán gyakorlatilag megszűnt a fokozott ellenőrzések miatt. Aki tud működőképes nem AmEx Blue kártyáról, írjon nekünk!

Régió különbségek, megkötések, melyik Store-ról vásároljunk:

Jogos a kérdés, miért nem jó az, ha csak egy régióból vásárolunk. Alapvetően jó. Viszont azt tudni kell, hogy az Store-ok kínálata régiónként különbözik. Egyszerű példával élve, az Outrun HD -t csak az EU Store-ban lehet megvenni, USA -ban nincs rá lehetőség. Másik oldalról ez igaz az elérhető demokra is, van ami kikerül az amerikai Store-ra, de EU-ban meg várni kellene pár hetet rá… Tehát az idő tényező is itt van. Viszont a legfontosabb dolog, ami miatt érdemes több accountot létrehozni, illetve vásárolni, az a játékokhoz tartozó letölthető tartalmak. Vagyis a download content, a DLC. Ugyanis PS3-on a régiózár mint olyan bár megszűnt, tehát minden lemezes vagy letöltött játékkal játszhatunk minden régióban, viszont a játékokhoz tartozó letölthető tartalmak maradtak régiókódosak. Tehát Európában vásárolt játékkal csak Európai DLC működik, ugyanígy az USA kiadású játékkal csak amerikai. Fontos megemlíteni, hogy bizonyos európai kiadású játékokon további régiózár található (bonyolítsuk amit lehet…), pl. ilyen a Heavy Rain, bizonyos verzióihoz csak a német Store-ról vásárolhatunk kiegészítést.  Szerencsére ezek ritka esetek, nem kell aggódni.

Playstation PLUS megkötések

A Playstation Plus szolgáltatásról máshol is olvashattok, itt a megkötéseket, szabályokat szeretném pár sorban leírni. Tehát:

  • mindegyik ingyenes, teljes játékkal csak az előfizetés ideje alatt játszhatunk, utána nem
  • mindegyik ingyenes, teljes játék játszható bármelyik accountunkról
  • minden DLC régiókódos: usa játékhoz usa dlc, uk játékhoz uk dlc, általában az EU-ban vásárolt játékokkal mennek a UK DLC-k is, de vannak sajnos kivételek - pl Heavy Rain
  • minden PS PLUS akcióban megvásárolt (!) játék örökre a miénk marad, bármelyik account játszhat vele
  • minden PS PLUS akcióban megvásárolt (!) tartalom örökre a miénk marad
  • mindegyik time trial demo, melyek általában 60 percesek csak és kizárólag azzal az accounttal működik, ahol a PS+ t előfizettük.

Ha bármilyen kérdés felmerül, ide a post alá lehet kommentben feltenni, vagy írjatok nekünk!

  1. konnektor-podcast posted this
Short URL for this post: http://tmblr.co/Z1sNcvSswbte
blog comments powered by Disqus