Használt játék / Nem használt játék

image

Valószínűleg a podcastben is beszélünk majd róla, de addig is egy kis kommentezni való… A VG247 közölt egy cikket a GameStop-os Rob Lloyd nyilatkozata kapcsán. Az úriember azt mondja, hogyha nem lesz a következő generációban használt játék eladásra, vásárlásra lehetőség, akkor a játékosok 60%-a nem fog venni konzolt. Illetve a saját felelősségét elbagatelizálva hozzátette, hogy az utóbbi két hónapban a használtjátékok csak a teljes forgalmuk 4%-át tette ki.  (igazi leiter jakab, ahogy azt mondják, legközelebb jobban odafigyelek)  Tehát egész pontosan úgy hangzott, hogy az elmúlt két hónapban megjelent játékok az összes eladásuk 4%-át teszi ki. Ez persze nem magyaráz semmit, azon kívül, hogy nem csak az új játékokat keresik az emberek (ez megérne egy külön posztot).

Mielőtt belemennénk abba, hogy új vagy használt, nézzük meg magát a GameStop modellt. Itt el lehet olvasni egy egész hosszú cikket számokról, változásokról, stb, én csak pár konkrétumot szeretnék kiragadni a teljesség igénye nélkül. 

Van itt két grafikon kezdésképpen:

image

image

A grafikonok egyébként a GameStop-tól vannak, szóval nyugodtan lehet csemegézgetni, nézegetni, rendkívül tanulságos. A cikk információi alapján 2011-ben 5,6 milliárd dollár értékben adtak el új gépet és játékokat, használtakat pedig 2,6 milliárd dollárért. Összehasonlításképpen az EA, a legnagyobb játék kiadó ugyanabban az évben 2milliárd forgalmat bonyolított. Azt nem tudom, hogy mennyi az EA profitja ebből, de most jön a lényeg, a Gamestop az 5,6 milliárd dollárnyi új játék/kiegészítők forgalomból 952 millió dollár profitot termelt, míg a 2,6 milliárdos használt piacon 1,2milliárd dollár profitot realizált.

Tovább nem is ragoznám a helyzetet számokkal. Nagy kérdés, hogy a GameStopos úriember nyilatkozata a 4% os piacról mennyire reális. Szerintem semennyire. Ekkora pálfordulat nem állhatott be nem egészen egy év alatt, egyszerűen az emberünk mellébeszél, vagy majd vmi jó kis nyilatkozattal kivágja magát. Nyilván semmi érdeke nincs abban, hogy a profit felét hozó használtpiacot kinyírják a kiadók, tehát indul a nyilatkozatháború. Csak az a fránya internet ne lenne, ahol egyébként teljesen reálisan végig lehet követni a valóságot a témával kapcsolatban. 

Játékos oldalról, nyilván az az érdekünk, hogy minél több/változatosabb játék jöjjön a piacra, hogy tudjunk válogatni a felhozatalban. Viszont ez másik oldalról, főleg a brutál fejlesztések miatt erősen pénzkérdés. Vagyis akkor készül a sok játék, ha van piac, piac meg akkor van, ha megfizethető áron kerül be a játék/kiegészítő a vérkeringésbe. Nem, nem csak a magyar piacnak megfizethető, hanem azoknak a piacoknak, akik egyébként életben tartják a rendszert. Ugyanis ha külföldön mindegy volna, mert zsírosra keresi magát mindenki, akkor a GameStop sem bonyolítana ilyen forgalmat arányaiban. Vagyis be kell látni, hogy ez a helyzet mindenhol probléma, az arányok változnak csak. Ugyanakkor jogos az is, hogy emberek fizetésből élnek, és értelemszerűen megnézik mire költik a pénzüket, nyitott szemmel járnak, egyáltaáln mi a fenét akar valaki 60dolláros játékkal az egy dolláros játékok világában? Ezek mind jó kérdések, még akkor is, ha ez nem ilyen egyszerű. Dehogynem, átlagembernek, pontosan ilyen egyszerű.
Aztán ott van a másik elvi dolog, hogyha én megveszek valamit, miért ne adhatnám el? Ugye ez nem csak arról szól, hogy én olcsóbban veszek játékot a GameStoptól, hanem arról is, hogyha megunom, eladom. Rájöttem, hogy ez nem az én játékom, eladom. Igaz, a játékkészítőkkel szemben nem korrekt dolog, mert másból nincs bevételük, de valljuk be, ezt csak azok tudják, akik foglalkoznak a témával, tehát a kérdés ott marad. Ott a másik adat, azt hiszem az Epic felmérése volt, hogy 20% alatt vannak azok, akik végigjátszák a játékaikat. Vagyis ha valaki nem találkozik a teljes élménnyel amiért fizetett, akkor miért ne adhatná el? Tudom erős sarkítás, meg picit demagóg :D, de mégis… 

Szavazás

A Kotaku a cikk kapcsán gyorsan csinált egy közönségszavazást, hogyha a következő generációban nem lesz használtjátékpiac, az olvasók mennyi része nem fog venni következő generációs konzolt emiatt. 9600 szavazat után az olvasók 65%-a azt mondta, hogy köszöni, akkor nem akar venni. 

Mi a megoldás?
Nem vagyok biztos benne, hogyha 40 dollár lenne egy játék, akkor ne lennének hasonló arányok. Véleményem szerint jóval hamarabb kellene levinni a játékok árát, és jóval lejjebb is, ha eltelt pár hónap. Kiadói oldalról. Az online pass rendszer sem rossz, csak azt is jól ki kell találni, jelenleg nem látunk számokat erről, de kíváncsi lennék rájuk. Az biztos, hogy a rendszer reformokat vár, mert ahogy most van, az nem feltétlenül jó senkinek. Vélemény?

Short URL for this post: http://tmblr.co/Z1sNcve2wFz4
blog comments powered by Disqus