5. Szegedi retro számítógép kiállítás

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre Szegeden a retro számítógép kiállítás, ahol gyerekkorunk kedvenc számítógépeivel játszhatunk újra!
A kiállításon megtekinthető több száz számítógép, video- és quartzjáték a 70-es, 80-as, 90-es évekből!

Hobbi számítógépek, és igazi ritkaságok. Tucatnyi kipróbálható játékgép! A kiállítás mindkét napján nyitva áll a látogatók előtt az Infomatika Történeti Kiállítás, és a Látványlabor is, melyeket egy belépővel lehet megtekinteni!

Ajánljuk!

Info:
május 17., 10:00–május 18., 18:00
Szent-Györgyi Albert Agora
Szeged, Kálvária sugárút 23. (Gogol utca 32.)
6722

A szegedi Agóra veszi át a Csokitól a stafétát és ad otthont a retró számítógép és videójáték gyűjtők és érdeklődő rajongók találkozójának. Az ingyenes rendezvényen minden lesz a Videoton TV focitól (megvan?) az Amigáig. Sok kütyü ki is próbálható! Mondjuk az én személyes kedvenceim az LCD kvarc játékok… a Csokiban vitrinben őrizték őket, de könnyezve álltam az üveg fölött, olyan szép állapotúak voltak a gépek. Akit részletesebben érdekelnek a kiállított kütyük vagy csak többet akar tudni a kiállításról, az látogassa meg a rendezvény weboldalát.

A szegedi Agóra veszi át a Csokitól a stafétát és ad otthont a retró számítógép és videójáték gyűjtők és érdeklődő rajongók találkozójának. Az ingyenes rendezvényen minden lesz a Videoton TV focitól (megvan?) az Amigáig. Sok kütyü ki is próbálható! Mondjuk az én személyes kedvenceim az LCD kvarc játékok… a Csokiban vitrinben őrizték őket, de könnyezve álltam az üveg fölött, olyan szép állapotúak voltak a gépek. Akit részletesebben érdekelnek a kiállított kütyük vagy csak többet akar tudni a kiállításról, az látogassa meg a rendezvény weboldalát.

Retro: Loriciel/Sherman M4 (Amiga)

image

Retro következik, méghozzá egy kiadó/fejlesztő kerül ma terítéke a Loriciel, s az egyik személyes kedvencem tőlük, a Sherman M4 1989 -ből. Valószínűleg fogok más játékaikkal is foglalkozni amiket ők adtak ki. Kezdem most ezzel a nem biztos, hogy mindenki által ismert, de egészen ügyesen összerakott játékkal. 

Read More

Retro: Cannon Fodder

Ma újabb klasszikus kerül a retro porondra, az 1993-ban debütált Cannon Fodder Amigás változata. 

Megjegyzés a további retro bejegyzésekhez a konnektoron: figyeljük az 576 és az IDDQD blog retro posztjait és próbálunk olyan játékokat a konnektoron tesztelni a retro gyűjteményekből, ami náluk, vagy más magyar site-okon nem fellelhetőek.  

Read More

Album Art

78. retró gyűjteményes különkiadás

ADSR, a retrocomputer oldal szerzője nem olyan rég, 1-2 éve kezdett csak régi számítógépek és videójátékok gyűjtésébe. Őt faggattuk, hogyan lehet nekifogni egy ilyen hobbinak és mik a legbecsesebb kincsei. Volt is itt minden:

  • Amiga 500 és 1200
  • PC Engine vagy európai/amerikai nevén a Turbo Grafx 16, a 8 bites éra egyik ígéretes gépe, amiben dual(!) 16 bites “GPU” volt, mely akár 482 szín megjelenítésére is alkalmas volt.
  • Nintendo Playchoice “kabinet” videójáték automata restaurálás, felújítás
  • Gorenje TV játék
  • Quickshot Aviátor joystick
  • C64 trackball
  • és a felemlegett 92-es horvát “háborús” demo, pedig a Knin Peaks

Adásunk intróját pedig ismét Trash80 szolgáltatja. Köszönjük!

53. 3DS árcsökkentés, c64 nosztalgia, játékok

Eheti adásunkbank részletesen kitárgyaljuk a Nintendo 3DS huszáros árcsökkentését, mit jelent ez, milyen hatása lehet ennek az eladásokra és a Playstation Vita-ra, és egyáltalán milyen jövője van a mobil gaming-nek? A “Mivel játszottunk?” rovatban nekem nagyon sok mesélni valóm volt, Limbo (PSN), Flower (PSN), Torchlight (PC) és az idei év eddig legkellemesebb meglepetése: Bastion (XBLA). Zephyr a 3D Dot Heroes-t (PS3) tolta amiről a review már kint is van, Fb2 pedig a Maffia 2 (PC)-ről mesél.

Csicóval nosztalgiáztunk és online multiba nyomtuk a Double Dribble-t és az Inter Karate-t, kiderül mit gondolunk mennyire állják meg ezek a játékok ma a helyüket.

Szerkesztőségileg próbálunk találni közös MMO-t, elmeséljük mi volt a tapasztalatunk a WOW ingyenesen kipróbálható verziójával.

Zephyr nem ajánlja letölteni a Nuts c. játékot iOS-re.

Sound quality disclaimer: a hagminőség javulása érdekében végre lecseréltem a Logitech headsetemet (ez egy szó?) egy Samson Go Mic USB-s kondenzátor mikrofonra (ráadásul most akciós!). Még tesztelem, hogy milyen távolságból ideális, de szerintem drámai a hangminőség javulás. Hogy ne legyen teljes az öröm, Zephyr szakálla hatodik szerplőként gyakran beleszól az adásba. Legközelebbre orvosoljuk ezt is.

50. retró bugi, a legnagyobb kedvencek

Jubileumi, rendhagyó adásunk alkalmából sikerült fizikailag egy helyre terelni a brigádot, sőt ez volt az első alkalom, hogy személyesen is találkozott mindenki mindenkivel. Aztán kicsit párás tekintettel, a múltba révedve megpróbáltuk összeszedni, mik legnagyobb kedvenceik, melyik játékok voltak számunka a legemlékezetesebbek, legmeghatározóbbak az elmúlt 1-2 évtizedben. (khm. de durva ebbe belegondolni)

Super off Road (retro)

A retro rovatunk folytatódik, a mai célpont egy klasszikus “egyképernyõs” autóversenyzõs játék, a Super Off Road, teljes nevén Ivan “Ironman” Stewart’s Super Off Road. Korai gamer pályafutásom egyik nagy kedvence volt a kis off road játék, elõször egy 576kbyte-ban olvastam róla, aztán miután beszereztem, temérdek órát sikerült vele eltölteni.

Read More

19. Márió különszám!

It’s me Mario!! Különszámmal jelentkezik ezen a héten a konnektor podcast. Mario 25. évfordulójáról emlékezünk meg az eheti adásban, vendégünk pedig nem más, mint Angelday (plastik.hu), aki maga is nagy Nintendo és Mario rajongó. Szót ejtünk az első Mario élményeinkről, elmondjuk kinek melyik a kedvenc Mario játéka és megpróbálunk rájönni miért ennyire sikeres a széria. Elemezzük a sorozat sikerét, a dizájnt és a grafikát, de hallgassátok meg a végén a “bakiparádét”, ott Greg elmondja valójában mi a Mario sikerének a titka. A galériában láthattok képet a Super Mario Land game boy-os változatáról ami többünknek az egyik meghatározó korai élmény volt. Említjük a Great Giana Sisters című C64/Amiga játékot, ennek a borítója és a nyitóképernyője szerepel a képek a között. Amikor játszottam vele 6-8 évesen süninek és nem cicis nőnek néztem a főszereplőt :) Végül az utolsó képen engem lehet megtekinteni amint nagyjából napra pontosan 20 évvel ezelőtt épp a Super Mario Land-el játszok GameBoy-on.

Ne felejtsétek jobb oldalt iratkozhattok fel a podcast adások RSS feedjére, de vagyunk Facebookon és Twitteren is (@angelday, @greg76, @dewla, @kephyr, @fb2, @csico_no)

Rick Dangerous (retro)

Aki hallgatja a podcast-jeinket, az tudja, hogy nagyon nagy RETRO fanok vagyunk. Ennek jegyében teszteljük most a Rick Dangerous-t, ezt a 21 éves (ízlelgesse a tényt, tisztelt olvasó) zseniális, de az akkori kornak megfelelő nehézségű platformjátékot. A játék akkoriban Amigára, C64-re, Spectrum-ra, PC-re is megjelent, ennek legszebb darabja az Amigás verzió volt, én anno ezt nyüstöltem, és a rövid tesztet is erről olvashatjátok. Zárójeles megjegyzés, hogy iPhone tulajok elérhetik az Apple Store-ból a telefonra készített egészen jó remake változatot (ajánljuk). :D  

Read More