Album Art

201. Moba és FF [mp3]

- Reagálunk kicst a 200. jubileum kapcsán a visszajelzésekre
- Nintendo E3 konferencia idén se lesz. Helyette lesz vmi., ami körül sok a találgatás :D
- A mostani felvételen a csapatot erősíti Benita! Kicsit beszélünk vele a magyar játék eladásokról és szó lesz a MOBA-ról is.

Gaming:
- FF XIV
- iOS returns: Hearthstone (bajnokság), Wayward Souls, Monument Valley

A kísérleti felvétel megvolt, a jövőben (ebben a pillanatban úgy tűnik :D), Dewla Twitch csatornáján keresztül lehet majd az élő felvételeket követni. Ezek időpontját Twitteren fogjuk jelezni! :)

Egyéb info:

MOBA - a virtuális hadszíntér

Lelkes olvasónk, hallgatónk, és Battlefield bajtársunk, Kálmán Tibor meglepett minket eme cikkel, melyet remélhetőleg hasznosnak találtok majd. Mivel a cikk tartalma számunkra sötét folt, így különösen örülünk, hogy ebben a témában közölhetünk infókat itt, a konnektor hasábjain. Fogyasszátok egészséggel!


 
Mi az a MOBA?

A rövidítés alapján Multiplayer Online Battle Arena. A cél röviden az, hogy az ellenfél bázisán általában egy épületet leromboljunk. Ez nem is hangzik olyan nehéznek, de ennél bonyolultabb. Minden játékosnak van egy hőse (Champion, Hero), aki nullás szintről indul és játék közben egyre erősebbé válik. A bázisról folyamatosan spawnolnak AI katonák (Creeps, Minions) akik az ellenfél bázisa felé haladnak, minden útjukba kerülő ellenséges egységet megtámadván. Három úton haladnak az ellenfél bázisa felé: Top, Middle, Bottom. Az út mellett AI tornyok vannak, amelyek automatikusan támadnak ellenséges egységeket a közelükben. A térképen elszórva találhatóak szörnyek (Monster), akik egyik csapathoz sem tartoznak. A hősök pénzt kapnak a Creepek, tornyok, épületek, szörnyek, ellenséges hősök megöléséért. A pénzt fejlesztésekre és egyéb eszközökre lehet költeni, amitől hasznosabbá válik a hős, míg végül győzelmet arat az egyik csapat. XP is jár továbbá az ölésért, RPG-MMORPG jelleggel. Szintenként erősebbé válik a karakter, új képességeket vehet magának. Eddig nem túl bonyolult. A bonyolultsága abból adódik, hogy rengeteg hős van. DOTA 2-ben például jelenleg 112 hős van. Általában egy-egy hőshöz tartozik egy szerepkör amiben kiemelkedő (Support, Gank, Carry stb.). Ha valaki csak egyszer akar játszani minden hőssel, az is több tíz órát igényel és természetesen ez nem elég a kiismerésükhöz. A játékmenet még többet rejt ennél, egy próbát megér.

Free To Play – Jól is lehet csinálni!

A három talán legjobban ismert MOBA mindegyike Free To Play, bár a modellekben van némi különbség. A LoL-ben (League of Legends) hősöket, skineket és egyéb dolgokat lehet venni. A DOTA 2 némileg különbözik, hiszen minden hős szabadon használható, skineket, announcereket, HUD skineket és egyéb játékmenetet meg nem változtató luxuscikkeket tudunk vásárolni. Smite-ban sem játszható minden hős (God), van amiért bizony fizetni kell.

Én a DOTA 2-vel játszok és eddig nem volt egyáltalán késztetésem semmit sem vásárolni. Egyedül a Bastion Announcer Pack tetszett meg, de meccs végi random drop is lehet. Működőképes a FTP modell, akár teljesen ingyen is lehet élvezni a játékot.

Streamek, kompetitív játék

A legnépszerűbb video játék streamelő oldal a twitch.tv. Ez miért érdekes? Rengetegen néznek ebben a pillanatban is pro MOBA játékosokat, mintha egy sportközvetítés lenne. Lehet tanulságos, érdekes, talán még izgalmas is annak, akit érdekel a játék. Erre egy lapáttal rátesz, hogy elképesztő díjakat lehet nyerni és szerintem ez némileg legitimálja a kompetitív játékok kérdését

Kiknek ajánlom?

Azoknak, akik szeretnének valami újat kipróbálni, ingyen. Nem kell túlságosan jó gép a játékhoz, hiszen a készítőknek is érdeke minél nagyobb tömegeket behúzni. Azoknak, akik szeretik a kompetitív játékot. Azoknak, akik szeretik a stratégiai játékokat. Azoknak, akik egyhuzamban egy órát is akár ráérnek, mert egy meccs lehet 20 perc és lehet egy óra is.

Negatívumok

A közösség. Sokan a közösség miatt nem játszanak MOBA játékokkal. Ha egy játékos gyenge, akkor az a többiek esélyeit is rontja, mert az ő megölése pénzhez juttatja a másik csapatot. Szerencsére BOT-ok ellen is lehet játszani, ott bele lehet jönni a játékba.

Idő. Rengeteg időt bele lehet ölni egy MOBA-ba, és aki csak 10 percre ülne le pihenni, annak nem biztos hogy jó választás.

Irányítás. Aki nem RTS-hez szokott, annak nehéz lehet beleszokni a folyamatos kattintgatásba, ezért talán érdemes először egy próbát tenni a Smite-tal, ott az irányítás egyszerű.

Hasznos linkek

Heroes of Order & Chaos néven új játékkal jelentkezik a Gameloft klóngyár. Anno az enyhén(?) WoW utánérzésű mobil MMO-jukra csak én kaptam rá a konnektor stábból, ráadásul a MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) műfajt csak érdeklődve követve, kívülről ugatjuk, így valószínűleg nem ezzel fogjuk tölteni az időnket, de egy tesztet feltétlen megér a játék. Grafikában, csitti-fitti dolgokban nincs hiány, meglátjuk mennyire lesz játszható. Ha az olvasók között van olyan hardcore DOTA játékos aki ki tudja próbálni a Heroes of Order & Chaost is (iOS&Android), akkor szívesen vennénk egy rövid visszajelzést, mennyire sikerült “átemelni” az okosságokat, meddig terjed az “ihlet” amit a Gameloft felhasznált új játékában…