Album Art
195. VR maraton [mp3]

Tekintettel a fókuszált témákra, jelöljük a méreteket az arányok miatt. Amikor ennyire különválasztható, illetve nagy lélegzetvételű dolgok lesznek, a jövőben is megtesszük. Illetve a játékoknál a platformokat jelöljük!

Hírezünk, témázunk:
- személyi mozgások a sony háza táján (6 perc)
- Oculus-FB deal (50! perc :D)

Játszunk:
Quest of Dungeons (iPad)
MGS: Ground Zeroes (PS4)
Dark Souls 2 (PS3)
Infamous - Second Son (PS4/Vita-n is)
Towerfall (PS4)

Dualshock 4 foszló kar probléma, megoldás

A 192. podcastben beszéltünk róla, hogy lesz post arról fotókkal, hogy mi a konkrét minőségi probléma a Dualshock4 kontrollerrel, pontosabban a karok (gombák) tetején található gumival. Decemberben láttam pár képet erről a gondról, de mivel nem nyűttem el egyik kontrolleremet régebben sem, ezért nem igazán hittem el, hogy ez nálam is előfordulhat. Mégis megtörtént.

Számolgattam, és nálam kb. 150 óra játék után (110-120 BF, a többi KZ/AC4/Resogun/demok) a bal oldali kar tetején található gumi elrepedt, majd elkezdett lefoszlani. Nem vagyok egy rontópál típus. Nem csapkodom, nem dobálom a kontrollereimet, vigyázok rájuk. Itt egy kép a 2007 ben vásárolt PS3-am SIXAXIS kontrollerjéről (a Dualshock 3 elődje, Made in China), gyakorlatilag tökéletesen működik. Borzasztó sokat használtam, kb. 800 trófea szárad a lelkén: :D

Amint látszik sem foszlás, sem semmi nincs a domború gombákon. Ettől függetlenül a Sonyt viszont megszólták a kemény gumi/forma miatt, ami a karokon található, ennek eredménye az lett, hogy változtattak a DS4-nél. Így került a kezünkben a mostani változat. Kényelmesebb, puhábbak a gombák, jobb ergnómia, ravaszok, stb., szerethetőbb mint a régi változat. Lényegében ahogy fent kezdtem írni, kényelem ide-oda, a gombák tetején található gumiból ez lett 150 óra játék után. Agresszívabbaknak hamarabb jelentkezik a probléma:

Szándékosan már rátettem a másik karra megoldást jelentő kupakot is, de azért érdemes megnézni, mennyire trehány volt az anyagválasztás a DS4-nél. Nincs igazán róla info, hogy a Sony foglalkozik-e a problémával, arról sem, hogy az újabb kontrollerek jobbak-e, de az, hogy valós a probléma, az tény.

Na de nézzük a megoldást. Garancia, persze tudom. Ha nem volna körülményes érvényesíteni, ami folyamatot csak a gépnél kezdenék el, akkor sem vinném sehova. Ugyanis semmi nem garantálja az új kontroller hibátlanságát, hetekig várni a cserére meg nem szeretnék. Ezért egy másik megoldást választottam, amin még nyerhetek is. A KontrolFreek ugyanis gyárt a gombák tetejére újabb kupakot, magasító karokat, kiegészítőket. Mindenki kiválaszthatja, hogy milyen játéktípussal játszik a legtöbbet, milyenre van szüksége. Én az FPS FREEK CQC modelt választottam, ami egy kis magasságemelést eszközöl a kontrolleren, kényelmes a gumija és mostmár mondhatom, hogy tényleg bevált. Precízebb lesz tőle a kar, mint a kupak nélküli változat, és a Sony anyagválasztásán se kell többet bosszankodni. BF4 határozottan jobb vele, mint nélküle pl. :D Íme a CQC kupakkal szerelt DS4:

Az ára a cuccnak 11 dollar volt, ebayről rendeltem, kerestem itthoni kereskedőknél, de nem láttam a weben. Nekik határozottan ajánlom, hogy az _úgyis_ bekövetkező problémára ezeket a kis párezer Ft-os kiegészítőket nyugodtan tartsák, FPS/akciójáték kockák biztos ezt fogják választani probléma esetén. Arról nem is beszélve, hogy X1/X360/PS3/PS4 -gyel egyaránt kompatibilis, szóval FPS rajongók egyébként is vennék, mert tényleg jobb vele a móka. Ajánljuk!

/Nem, nem a KontrolFreak fizetett hirdetését olvassák a kedves olvasók./

Mit várunk 2014-re?

A 183. konnektor podcast alapján teszem ki ezt a kivonatot. Greg, Dewla és a saját véleményemet tartalmazza arra vonatkozóan, hogy a játékiparban és az ahhoz köthető szórakoztató iparban milyen fontosabb eseményeket várunk 2014-re. Tessék a helyén kezelni, nem az egyetemes igazságot közöljük, hanem a véleményünket :D.

Read More

BF4 multiplayer PS3-on

image Csico (csico_no) és Greg (greg_kb) katonák nem vették meg a BF4-et PS3-ra, majd csak PS4-re fogják, viszont a kíváncsiság működött bennük. Hiszen Greg is sok munkaórát beletolt, Csico 2000+ felett van, és én, (zephyr_HU) vagyok a noob a csapatban, hiszen én csak 600+ óránál járok. :D… Szóval sokat játszunk együtt. Amikor beruháztam a BF4 PS3 változatára (a PS4 BF4-re lehet majd akciósan update-elni), telefonon is dumáltunk a játékról, aztán úgy alakult, hogy fizikailag össze tudtunk ülni egyik nap nálam, és próbálgathattuk közösen a multit.

Read More

Playstation 4 - vásárolt online tartalmak megosztása

image Küszöbön a PS4 megjelenése, egyre több információ jelenik meg a megújított rendszerrel kapcsolatban, első postunk a témában a PSN-en vásárolt játékok, egyéb tartalmak megosztásáról szól.

Read More

6 év a PS3-mal

Ez az út ideáig a PS3-mal idáig tartott. Mondjuk nem teljesen, de nagyvonalakban igen. Még kijön a Battlefield 4, azzal elgaloppozok a PS4-ig (ott aztán updatelek) de tovább már nem vezet. Igen, nekem itt a vége. Nem lesz már GT6, sem Dark Souls 2, sem mittudoménmég mi. Csak remélem, hogy ezek jobb változatai majd talán megérkeznek PS4-re is. A gép gyártása és a támogatás még pár évig tuti kitart, de ablak alatt az új generáció, PS4-ről meg már senki nem fog visszanézni. PS3 után sem PS2-ztem egy percet sem. Na de a szomorkodós nosztalgia mellett pár sor visszatekintő belefér, ez egy ilyen post akar lenni. Most, aki gondolja tartson velem, esetleg ha van kedve szóljon hozzá, milyen élmények/játékok voltak a meghatározók PS3-on?

Read More

Album Art

168.The Last of Us spoilercast [mp3]

Témánk:

• The Last of Us

Megjegyzés: A podcast elején még azt gondoljuk, hogy tudunk a Brothers-ről is beszélni, de végül nem jut rá idő, pótolni fogjuk! :D

Album Art

167. Unikornis eszköz [mp3]

Témáink:

• Jövő héten Steambox - mit várunk?
• Steam family sharing
• GTA 5 
• pici Saints Row IV kitekintő
• a japánok jövőre kapnak a nextgen konzolokból - lehet nem maradnak ki semmiből?
• BF4 PS3-PS4 update árkeringő
• iOS/Android gaming: The Room
• Card Hunter

Album Art

166. Lajkó Félix [mp3]

A tartalomból:

  • A Nokia felvásárlásáról
  • Apple keynote - vegyesen fogadjuk az ujjlenyomat olvasót
  • Új Vita (kicsit vékonyabb, könnyebb, olcsóbb LCD panel)
  • VitaTV? MegVitatjuk.

A konzolok árcsökkenése

Több fórumban olvasom, illetve beszélgetések során is felmerül, hogy miért csökken a konzolok ára idővel, “miért nem lehet az elején olcsóbban kihozni”. Ez a post most erről akar szólni, remélem sikerül minden lényeges részt összeszednem.

Mindenek előtt mielőtt egy terméket gyártani kezdenek, azt ugye megtervezik szoftveres és hardveres úton is, aztán az első prototípusok elfogadása után gyártósorokat épetenek hozzájuk. Ez pénzbe kerül. A konzolokban található alkatrészekkel ugyanez a helyzet, azok is készülnek valahol, nem feltétlenül a konzol gyártósorán, ilyen pl a processzor, gpu, optikai olvasófej, stb. Ha a konzollal együtt új technológiákat vezetnek be, egyrészt csak maguknak gyárthatják ezeket, nem vehetik meg készen külsős cégektől, illetve az összes szabadalmi/jogi huzavona is a gyártót terheli időben és anyagilag egyaránt.
Mondok egy példát. A Playstation 3-ban debütáló Blu-Ray szabvány miatt csúszott a gép megjelenése több hónapot. Márpedig azon kívül, hogy az eljárás nem haladt gyorsan, a Sony parkoltatta a legyártott PS3-okat a polcon, ami ugye nekik nem volt túl jövedelmező. Aztán ott volt a másik nagy okosság, amitől hatalmas áttöréseket vártak minden eszközükben a Cell, a PS3 CPU-ja. A processzort az IBM-mel és a Toshibával fejlesztette a Sony, ami azon kívül, hogy rendkívül bonyolult architektúrával volt megáldva a nyers erőn túl, gyártási problémákat is hozott az egyébként gyakorlott IBM-nek. Konkrétan a processzorok 40%-a ment a kukába az elején, ami nagyon rossz arány.
A fentiekből talán nagyvonalakban látszik, hogy milyen költségek nyomhatják a gyártó vállát a konzol indulásánál, és akkor még marketingről, startra kész játékok fejlesztésének költségéről, szállításról, csomagolásról, a hálózati infrastruktúráról nem is írtam, pedig ez mind-mind közrejátszik a gép induló áránál.

Miért csökken a konzolok ára?
1., Első egyszerű válasz az, hogy mivel a konzolok árában benne van a fejlesztési/gyártási költség is, ezért minél több konzolt adnak el adott gyártósorról, annál kevesebb pénzbe kerül a cégnek a gép. Ugye nem mindegy, hogy 10 millió konzolra van szét osztva a költség, vagy 2 millióra.
2., Processzorok árának csökkenése. A legfontosabb fejlesztés szokott lenni, hogy a processzorok gyártását optimalizálják, és kisebb csíkszélességen nyomják a procikat. Kezdetben 90nm-en gyártott Cell most 30-40 körül van. Miért érdekes ez? (A csíkszélességről itt olvashat az aki akar közérthetően) A kisebb csíkszélességen legyártott processzorok ugyanis nem csak olcsóbban előállíthatók, hanem nyilván kisebbek is, és kevesebb hőt termelnek, illetve talán még fontosabb, hogy a fogyasztásuk is kisebb. Ez pedig nagyon sok dologra kihat. Ha nem melegszik annyira a gép, akkor be lehet csomagolni egy kisebb házba. Ha nem vesz fel annyi áramot, akkor a tápot is át lehet alakítani, kisebbre építeni, stb. Ezen a nyomvonalon haladva gyakorlatilag át lehet alakítani a gépet. Ugyanezen az úton jár egyébként az össses alkatrész a gépben. Jó példa a radikális változtatásra a PS3 slim vagy most a superslim.
3., Menet közben a gyártó nyilván figyeli, hogy mit használnak a felhasználók a legtöbbet, és mi az amit nem. Ha esetleg van olyan alaktrész vagy áramkör ami kihagyható, akkor azt kidobják. A PS3 erre megint csak jó példa. Kezdetben a visszafelé kompatibilitást erőltették a Sonynál, ezért a PS2 két fő processzorát, a GS-t és az EE-t betették a gépbe. Aztán az EE-t kivették, annak a feladatát átvette a CELL, de a GS még mindig maradt. Végül mindkettőt kidobták, és a kompatibilitásnak búcsút intettek, ennek száz oka volt, de a döntést muszáj volt meghozni. Mindazonáltal kidobták ezzel az SACD supportot is, de így járt a kártyaolvasó vagy a 4 USB csati, amiből 2 maradt.
4., Anyagi változtatások. PS3-nál a korai zongoralakk doboz helyett ma már egy matt, tapintásra PS2 anyagú gépet kapunk, aminek csak a tálca kiadójánál maradt meg a premium zongoralakk fényezés. Az impresszív érintőgombokat is hagyományos gombok váltották fel. Aztán ott vannak az apróságok, pl, hogy a PS3 Slimet nem lehet állítva használni, csak ha veszünk hozzá egy ilyen kis állványt, amiben nem borul fel. A régi változat úgy volt kialakítva, hogy megálljon az oldalsó gumitappancsokon, ez a Slimnél már nem volt szempont. Aztán a super slimnél a BR behúzó motorokat spórolták ki, és tették manuálisan felülről berakóssá.
5., Szállítás és raktározás. Bármennyire is furcsa, de ezek is nagyon komolyan beleszámítanak a gép árába. Ugyanis, minél kisebb a doboz, annál többet lehet belőle szállítani adott méretű raktérben, és a legyártott gépeknek sem kell akkora raktárt bérelni. Konkrétan 2002-2003 körül amikor a CRT tv-k ideje kezdett leáldozni, akkor ez is egy nagy érv volt, hogy egy hajóval 4x-5x annyi tv-t tudnak behozni, mivel a gyártás miatt a tv-k laposak lettek.

Összefoglalva:
A fentiek eredményezik, hogy ahogy az idő telik, egyre olcsóbban tudja előállítani a cég a konzolt, mert egyre több lesz a piacon, a felhasználók szokásai alapján (illetve elfogadható költségcsökkentéssel) kitakarítják a felesleges alkatrészeket, optimalizálják a gyártási folyamatokat.