Magyar-Román. 16bit foci szimulátorban

A hatalmas és megismételhetetlen FreddyD (52. adásunkban volt vendégünk), minden retró focijáték legnagyobbikában, a Sensible Soccerben engedte egymásnak a két válogatottat. Kommentátori munkája alapján kinéz egy ajánlat részére a SportKlubtól…

Persze, odakint megint nem csak a fociról szól az este. Sajnos. De nézzük az elő közvetítést!

Spacewar! történelem

Nem tudom mi lehetett az első valaha készült videójáték, de a Spacewar! egész biztosan ott van a nagy öregek között, hiszen a Massachusetts-i Műszaki Egyetemen dolgozó tudósok 1961-ben dobták össze maguk szórakoztatására, valami komoly tudományos munka helyett… És itt a számítógépet több hűtőszekrény méretű dologként kell elképzelni, amiért sorban állnak a tudosok, beírva a naptárba, ki mikor kap egy kis gépidőt.

A hetvenes évek végére megjelentek az első személyi számítógépek (Apple II, Atari 2600 és társai), illetve mozikba került a Csillagok Háborúja első (negyedik?) része. Hatalmas népszerűségnek őrvendtek az űrhajós, lövöldözős játékok. A Spaceware ataris egyenes ági leszármazottjában megjelenik a pajzs fogalma, illetve az eredmény jelző. Nagyjából ekkor készíti egyik első játékát, egyetemi évei elején, az a Jordan Mechner, aki később a Price of Persiával beírja magát a videójáték történelembe. A Deathbounce nem talál kiadóra, de itt már az űrhajó pajzsa fel-fel villan a játékos által irányított jármű körül, ami megoldás elválaszthatatlan része már a 80-as, 90-es években megjelenő “Spacewar-like” játékoknak. Szintén megfigyelhető, a vektoros grafikától való távolodás, hiszen a korai személyi számítógépek grafikai képességei gyakran karakteres grafikára, nagyon elemi pixeles műveletekre korlátozódtak.

Reneszánszát élte a műfaj a 90-es évek elején, amikor megjelent a Star Control először Amigára és PC-re (DOS! semmi windows), majd Commodorra, Spectrumra és más masinákra. Itt már rengeteg féle megjelenésű és képességű űrhajó közül választhatnak a játékosok, mindegyik más-más stratégiát kívánva a győzelemhez.

Én valamikor a 80-as évek közepén találkoztam először a játék egy PC-s inkarnációjával. Valószínűleg ez volt az első “több játékos” (egy billentyűzeten ketten osztozva) módot kínáló, másokkal közvetlen megmérettetést, versengést adó játékélményem. Talán itt dőlt el, hogy az FPS-ek single player módja számomra csak dísz. :) És annyira bevésődött ez az élmény, hogy szinte minden új platformra, ami a kezem ügyébe kerül, megpróbálok írni egy remake-t. Egy másik ilyen játék van, a Bomberman. De arról majd egy másik cikkben.

Album Art

100. a DEWLAcon

Az 50. adás után újra videót készítettünk a lassan két éve futó podcastunk jubileumi számához. Benne nagy 3DS vs. Playstation Vita mérkőzés, majd egész estés időutazást tartottunk Dewla retró barlangjában: eredeti SNEStől kezdve, Dreamcasten és az első Xbox-on át a PS3-ig játszottunk pár klasszikus játékkal. És szakértettünk szokás szerint.

Iratkozz fel adásunkra RSS-sel vagy iTunes-ban. Ha tetszik az adás, értékeld az iTunes-on, kösz!

Album Art

90. Retró flashback, 80-as évek túladagolás

A múltheti, Imperium Galactica 2 iPad megjelenése miatt előrehozott adásunk után, erre a hétre nem készültünk extra műsorral, de a hallgatói nyomásnak kénytelenek voltunk engedni. Húsvét jegyében feltámad újra a retró gaming is! :) A múltidézésben két vendégünk SakmaN és Sam.Joe van segítségünkre, akik a hazai videójáték újságírás hőskoráról mesélnek bemelegítésnek, hogy aztán a Spectrum gépeket beszéljük át alfától - omegáig, gyári gépektől a klónokig bezárólag. De a hétvégén megrendezésre kerülő, Csokonai Művházas retró videó- és kvarcjáték kiállítás (esemény facebook oldala) kapcsán tv játékokon át elérkezzünk a kézi játékmasinák Szent Gráljához, az Atari Cosmos-hoz.

Intró zenénk ezen a héten is Trash80 albumáról került ki. Köszönjük neki!

Iratkozz fel adásunkra RSS-sel vagy iTunes-ban.
Ha tetszik az adás, értékeld az iTunes-on, kösz!

Twitter elérhetőségeink: @fb2 @greg76 @kephyr @csico_no @dewla

Rick Dangerous (retro)

Aki hallgatja a podcast-jeinket, az tudja, hogy nagyon nagy RETRO fanok vagyunk. Ennek jegyében teszteljük most a Rick Dangerous-t, ezt a 21 éves (ízlelgesse a tényt, tisztelt olvasó) zseniális, de az akkori kornak megfelelő nehézségű platformjátékot. A játék akkoriban Amigára, C64-re, Spectrum-ra, PC-re is megjelent, ennek legszebb darabja az Amigás verzió volt, én anno ezt nyüstöltem, és a rövid tesztet is erről olvashatjátok. Zárójeles megjegyzés, hogy iPhone tulajok elérhetik az Apple Store-ból a telefonra készített egészen jó remake változatot (ajánljuk). :D  

Read More